Antreprenoriatul este un termen umbrelă care se referă, în principal, la descoperirea și urmărirea de noi idei de afaceri prin formarea de companii. Adevăratul spirit al antreprenoriatului nu se limitează la profit, ci se extinde la explorarea posibilităților nesfârșite ale ideilor noastre.
Richard Cantillon, un economist și autor irlandez-francez a fost prima persoană care a folosit termenul „antreprenor”. El a spus: „Un antreprenor este orice persoană care își asumă riscuri. Venitul lor nu constă din chiria pământului sau salariul zilnic, ci din profit.”
– Richard Cantillon
Povestea antreprenoriatului este istoria civilizației umane. Primii antreprenorii au fost inițiatorii de trocuri, adică schimburile între bunuri sau între bunuri și servicii (formele arhaice ale barterului modern), urmați apoi de comercianți și negustori, după inventarea banilor. Mulți istorici estimează apariția antreprenoriatului înainte de 17.000 î.Hr., când se documentau schimburile de roci vulcanice negre, folosite pentru a face vârfuri de săgeți de vânătoare pentru alte bunuri. În timp ce acești antreprenori timpurii au schimbat un set de bunuri între ei, de-a lungul timpului acest joc s-a schimbat drastic. Progresul practicilor agricole, utilizarea banilor, dezvoltarea piețelor, această poveste este la fel de veche ca timpul. Antreprenoriatul contemporan este un cadou al globalizării și progresului științific.
Diferite tipuri de antreprenoriat includ antreprenoriatul social, antreprenoriatul cultural, afacerile mari și afacerile mici.
Figuri precum Henry Ford, Walt Disney, Steve Jobs, Bill Gates - sunt deja arhetipale pentru cultura antreprenoriatului contemporan. Motivația lor de bază a fost valorificarea unei idei pentru care au muncit pe cont propriu, generarea de capital și înființarea de startup-uri. Încet, paradigma se schimbă și domeniul antreprenoriatului cultural ia lumea cu asalt. Acesta din urmă folosește pur și simplu antreprenoriatul ca instrument pentru reforme sociale și culturale, în loc să facă doar profit. Este axat pentru a face loc afacerilor înclinate către artă, creativitate și moștenire culturală.
Cultura este formată din credințe și valori transmise din generație în generație, fiecare dintre acestea punându-și amprenta asupra lor. Rolul ei în evoluția umană este de a aduce un sentiment de apartenență în rândul indivizilor, de a le ghida prin diferite cursuri ale vieții. Dar de-a lungul timpului, pe măsură ce orașele și metropolele s-au dezvoltat, apartenența noastră culturală se configurează pe alte criterii decât geografice, și despre asta vorbește o întreagă literatură.
În aceste vremuri, antreprenoriatul cultural vine ca un far de speranță în viața noastră. Acesta examinează modul în care produsele culturale, de exemplu, arta, teatrul și literatura și activitățile culturale precum muzica, sportul, evenimentele cinematografice și alimentele au un impact asupra creșterii economiilor locale, naționale și globale.
Cuvintele „cultural” și „antreprenor” au într-o oarecare măsură o semnificație țintită similară. În timp ce primul se referă mai degrabă la spiritualitate și apartenența la o comunitate (fie ea virtuală), cel de-al doilea este mai tangibil. Împreună aduc un efect ambiguu, tautologic în societate. Antreprenorii culturali sunt creatorii de puncte focale epistemice asupra cărora oamenii își pot coordona convingerile. Ele schimbă motivația oamenilor de a contribui la dezvoltarea economică. Artiștii sunt pionierii antreprenoriatului cultural. Oricine înțelege importanța culturii în societate și construiește o platformă pentru a o celebra este un „antreprenor cultural”.
Tipuri de antreprenori in domeniul artei (aplicabil și în celelalte sectoare culturale):